Book cover - Az út és erény könyve - Author Laozi

Az út és erény könyve

Author Laozi

  • Release Date: 2011-08-16
  • Genre: Philosophy

Az út és erény könyve Summary


Az út és erény könyve - A kínai taoizmus legfontosabb tanítása harmóniát találni a természet erőit mozgató teremtő őserővel, elérni a „nem-cselekvés” (wu-wei) állapotát, és ezáltal megvalósítani a tökéletességet és a halhatatlanságot, vagyis a teljes megvilágosodást. A világegyetem mozgató erője, a taoizmus szerint, maga a Tao, mint teremtő őserő. A Tao mindenekelőtt az öröké mozgó, változó világ végső egységének.
A taoizmus legnagyobbnak tartott mestere, Laozi (Lao-ce), a hagyomány szerint megvalósította ezt az állapotot, s miután a Dao De jing tanításait lediktálta egy őt kérlelő határőrnek, elhagyta a civilizált világot, és halhatatlan remeteként élt tovább egy ismeretlen helyen.
Laozi (Lao-ce) Az Út és Erény könyve kétségkívül a klasszikus kínai irodalom és filozófia legtöbb fordításban és a legtöbb kiadásban megjelent műve magyar nyelven. A kínai taoizmus legmeghatározóbb művét Ágner Lajos elsőként tolmácsolta magyar nyelven tudományos igénnyel, az eredeti klasszikus kínai szöveg ismeretében. Éppen ezért jelen kiadványt legalább annyira tekintjük a Dao De jing egy újabb, sokadik kiadásának, mint tisztelgésnek Ágner Lajos emlékének.

keyboard_arrow_up

Integrately - Integrate Your Apps In 1 Click